Friday, June 29, 2012

Happy Birthday, Mr. Abah~


Sekejapnya masa berlalu. Tahun ni abah dah menjejak umur yang ke-56 pada tarikh 10 Jun yang lepas. Alhamdulillah masih dikurniakan kesihatan yang baik, dan masih gigih mencari nafkah untuk anak-anak dan isteri. Tak terbalas segala jasa-jasa abah. Moga Allah sentiasa merahmati abah. Along sayang abah!

Tindakan spontan dari mama. Tak pernah tengok tau! :-)

Kek yang mama pilih khas untuk abah.

#notakaki: Abah aku yang tenang dan mudah senyum.


Sunday, June 24, 2012

03-06-12: Wedding Eira~

Lepas tamat tempoh 3 tahun aku study di UiTM Dungun (2007-2009)...aku cuma jumpa beberapa kawan-kawan sekelas yang sememangnya menetap di KL, yang bekerja di KL atau yang meluangkan masa berkunjung di KL. Selainnya, hinggalah ke majlis persandingan kawan sekelas aku di UiTM dulu - Humaira - barulah bertemu semula dengan teman-teman lama. Itu pun tak semua yang hadir. Cepat betul masa berlalu, sedar tak sedar, dah lebih dua tahun aku tamat pengajian. Rasa macam fresh grad lagi. :-P

Aku ikuti perjalanan ke Kampung Londang, Masjid Tanah, Melaka bersama Wana dan kenalan ofis lamanya, Kak Lin. Kami bertiga sampai sesat-sesat jalan, bertanya orang kampung pun sesat jugak. Datang terjah tanpa bawa kad, cuma ada alamat je. Tegar juga nak sampai ke majlis walaupun lambat. Mujur jugalah selamat sampai.

 After 2 years! Bertemu jua - Dila, Zura, Bee, Anis & Eira.

Bersama bakal pengantin juga ni...menghitung hari - 29 & 30 Jun. Insya Allah~

#notakaki: Aku nak komen 2 kejadian kenduri di luar KL yang pernah aku hadiri. Peta lokasi pada kad pengantin tak lengkap, tak tunjuk direction dari semua arah laluan di mana kemungkinan tetamu akan datang. Ada yang letak landmark yang tak penting (contohnya kedai makan Wahab, reban ayam Samad)...bangunan-bangunan utama yang besar megah tak pula ditandakan dalam peta. Janganlah jangkakan orang luar mahir dengan selok belok jalan di kawasan tersebut, ada signboard pun tak guna kalau direction tak tepat. Bukan mudah nak uruskan part logistik ni, yang pastinya ada yang terlepas ambil berat dan fikir sambil lewa je. Kesianlah tetamu yang datang dari jauh.


XPDC Gunung Nuang!

26 Mei yang lepas, aku kembali kepada hobi eksplorasi hutan untuk ekspedisi mendaki ke Gunung Nuang yang terletak di negeri Selangor Darul Ehsan. Macam biasalah, aku follow team kawan baik aku masa tingkatan 6 dulu...yang bekerja bersama anak syarikat Felda. Ini merupakan ekspedisi ke-4 aku bersama mereka-mereka ni. Setiap bulan team ni akan mendaki sebagai latihan, sedangkan aku mendaki bila ada masa free. Almaklumlah banyak hobi, cuti mingguan aku sentiasa terisi dengan aktiviti. Melainkan time aku tengah pokai. Memang aku merehatkan diri kat rumah je walaupun bosan tahap gaban. Hua hua hua. (Pengakuan jujur lagi berani) :-P

Melalui serba sedikit pembacaan aku mengenai gunung ni, puncaknya terletak di sempada antara negeri Selangor dan Pahang, dan Gunung Nuang juga merupakan antara gunung-gunung yang terletak di banjaran Titiwangsa. Gunung Nuang juga merupakan puncak tertinggi di Selangor. Ketinggiannya mencecah 1493 meter (4898 kaki), sememangnya mencabar ketahanan mental dan fizikal pendaki untuk menakluk puncaknya. Aku betul-betul bersemangat nak tebus kekecewaan aku yang tak dapat jejak puncak Gunung Datuk dek kerana masalah gayat. Aku berjaya naik sampai ke batu kedua je, hasrat pendakian ke batu ketiga yang terakhir untuk sampai betul-betul di puncak gunung terpaksa aku lupakan...aku dah tak mampu nak mententeramkan lutut aku yang terketar-ketar tahap maksima! Kempunan aku...wuwuwuuuu...! Kami mendaki menggunakan laluan di Janda Baik, Pahang. Aku difahamkan, ada 2 lagi laluan untuk ke puncak iaitu dari Sungai Pangsun, Hulu Langat dan Kampung Kemensah, Gombak.

Inilah dia awek-awek yang bersemangat nak tawan puncak - antara 7 daripada 11 pendaki dalam ekspedisi.

Acey cey. Amacam gaya aku? Ada nampak bersemangat tak? Hahaha. Knee guard tu aku pakai bukan sebab nak stylo mylo ke apa, tapi disebabkan lutut kiri aku yang bermasalah sikit.

Okay! Bersama kawan-kawan dan paling kanan tu Inche Amer, team leader KOYAK Adventure! :-P

Gambar-gambar lain sepanjang xpdc aku upload di FB. Ada 143 gambar kat sana, yang terpilih je aku letakkan di blog. ;-)

Hahaha. Muka excited! Nafas berlumba-lumba nak keluar ikut hidung, sedaya upaya juga senyum control ayu. :-P

Sejenis spesis kulat yang menarik perhatian lens kamera aku. Apa ke namanya aku pun tahu. Tak buat research lagi. Hehehe.

Setelah berpenat lelah, jumpa air terjun~ Syiokkk wooo....! Sampai cramp kaki aku sebab galak sangat nak amik gambar air terjun ni~

Antara penemuan-penemuan lain di sepanjang pendakian: Ulat gonggok besar & pisang hutan~

Ini bukan cobaan ya. Muka nampak je macam tak penat, tapi...FUHHHHH!!!

Part ni, bermula perjalanan yang sedikit sukar...mencabar kelemahan utama aku iaitu GAYAT. Ada satu lagi part yang tak dapat aku rakamkan dengan lens kamera aku sebab aku berusaha keras menenangkan lutut dan mengimbangkan badan aku. Silap langkah, jatuh gaung la jawabnya. Memang tak ada tempat kukuh untuk aku berpaut. Cuma kawalan minda yang dapat aku gunakan supaya aku tak gagal!

Sepanjang pendakian, kami 1 team TERpecah kepada 3 group. Group pertama memang laju jalannya, stamina agak fit dengan saiz badan yang kecil molek. (Faktor yang mempengaruhi ke tu? Hehehe.) Aku berada dalam group kedua - bersama kawan baik aku si A'ai a.k.a Kay di kalangan teman sepejabat - dan 3 lagi kenalan. Kami bertolak dari kaki gunung lebih kurang jam 10 pagi dan menjangkakan sampai di puncak sekitar jam 3 petang sebab banyak kali stop. Group aku sampai lewat 15 minit daripada group pertama. Kira oklah.

"Nak dekat dah ni...langit dah cerah dah ni.." Antara kata-kata penyuntik semangat sepanjang perjalanan. Kelakar...masing-masing nak sedapkan hati dalam kepayahan bergelut dengan mental fizikal.

Horayy! Percaya atau tau...puncak Nuang telah ditawan! Alhamdulillah...misi berjaya~

"Akhirnya....kini pasti...!" Tak semena-mena aku dengan seorang lagi kenalan sama-sama nyanyikan lagu Anita Sarawak bila dah ternampak kelibat orang. Excited! Terasa bebanan tu hilang macam tu je. Lega dan puas hati. Senyum sampai ke telinga. Hehehe.

Pose terakhir sebelum turun~

Nak dijadikan cerita, di permulaan perjalanan turun...aku agak cergas dan bersemangat. Tapi pada satu tahap, aku rasa lutut aku dah goyah dan mulalah perjalanan aku yang beransur lambat. Daripada group pertama, aku berada dalam group kedua dan akhirnya aku tertinggal bersama group terakhir. Masalah pada lutut kiri yang berlaku sejak berbulan-bulan yang lalu dah mula nak naik hantu. Makin aku tahan, makin aku sakit dan akhirnya aku terima bantuan team leader dan seorang lagi kawan untuk balut bandage pada lutut. Knee guard yang aku pakai tu pun tak ckup grip, plus benda tu aku pakai di luar seluar. Ini perjalanan ekspedisi yang paling panjang yang pernah aku rasa dan membawa sampai ke malam. Kami turun dari puncak gunung sekitar jam 4.30 petang, dan kami group yang terakhir sampai di gazebo sekitar jam 10.15 malam. Takkan aku lupa pengalaman ni. Walaupun sukar dan sedikit menyeksakan, perjalanan pendakian ni aku anggap tak ubah macam perjalanan dalam hidup aku sendiri.Tekanan pada kaki sepanjang perjalanan turun tu memberikan hadiah kenangan buat aku. Lebam pada kuku kaki kiri tu masih kekal sampai ke hari aku taip entry ni. Hehehe.


 Gambar sehari selepas mendaki~ (Sampai kaki pun nak masuk blog. Wahaha!)

 Gambar sebulan selepas mendaki. Hitam terus kuku!

Dek kerana masalah lutut yang berlaku, aku menolak pelawaan untuk mendaki Bukit Kutu di Hulu Selangor pada 16 Jun yang lalu. Nak sangat pergi sebab ekpedisi yang aku ikuti tahun 2006 dulu tak sampai ke puncak atas faktor waktu. Masa tu aku follow team jurulatih aku mengiringi pelajar-pelajar dari IKM Bangi. Kali ni tak follow bukanlah sebab dah serik, cuma perlu rest la sekejap. Andai diizinkanNya...satu hari nanti aku kembali bereksplorasi. Insya Allah. Aku pun belum dapatkan rawatan susulan berkenaan lutut ni. Akan diusahakan kemudian. Muda-muda dah ada masalah lutut, risau juga dibuatnya. Hiperaktif sangat!
#notakaki: Tengok drama lakonan Aqashah yang tengah ditayangkan di TV3 sekarang ni, buat aku rasa teringin sangat-sangat nak naik Gunung Kinabalu. Mungkinkah?


Wednesday, June 20, 2012

Kenduri 2 Pengantin!

First time aku hadir kenduri dengan 2 pasang pengantin. Tanggal 6 Mei aku melapangkan diri ke Taman Keruing, Rasa, Hulu Selangor untuk meraikan kedua mempelai. Cuaca agak panas pada hari tu, berpeluh sakan la ketiak. Almaklumlah duduk di Malaysia, kalau di London...lainlah cerita, ye dak?

Sehari sebelum majlis ni aku bermalam di Batang Kali sebab ada aktiviti jamming dengan kawan-kawan band pada malam tu. Dua perkara berlaku, betul-betul buat aku rasa hari tu memang bad day aku. Perkara pertama - lampu kereta dan sisi bumper sebelah kiri kereta abah aku pecah dan rosak sebab aku langgar tiang masa nak masuk parking di Carrefour Wangsa Maju sebelum bertolak ke Hulu Selangor. Careless mistake! Sibuk nak tengok troli yang block parking, aku tak aware dengan tiang konkrit yang tunggu nak cium kereta. Dalam hati, apa aku nak jawab kat abah aku ni. Punya ligat + serabut otak fikir macam mana nak cover line cemerlang gemilang dan terbilang. Sampai je di Batang Kali, aku berusaha minta tolong kawan band aku untuk cari bengkel. Dapat tukar lampu kereta je...bumper tak dapat nak selesaikan sebab banyak bengkel + kedai alat ganti tutup sebab cuti umum Hari Wesak. Tak pasal-pasal terbang duit haihh! Perkara kedua - baju kurung hitam yang aku pakai ni kena makan dek seterika yang aku guna di tempat aku menginap. Berlubang sebesar 50 sen! Serabut kepala dibuatnya, tapi aku lalui juga dengan sabar. What to do, kan? Redah pakai jugak baju ke kenduri, dah ini je baju yang aku bawa. Hehe. Malam tu sesi jamming berlangsung di Studio Theory X, Taman Bersatu, Rawang. First time terjah ke studio ni memandangkan studio di Tanjung Malim fully booked. Mujurlah ada kawan yang bagi contact number studio ni.

 Bersama teman-teman baik. Dari kiri: Intan Ayumi, Cik Mal, Dia Ida & Anna Ayin.
Ayu is now mom-to-be! How yeah! Tumpang excited! ;-)

 Aku dan si dia naik pelamin lagi~ :-P

Bersama Cik Azilah~ Selamat engaged pada 3 Jun yang lalu.

Happy tengok orang naik pelamin ni. Boleh nampak air muka berseri-seri. Seri pengantin bak kata orang kan. Apapun, aku doakan moga jodoh dua-dua pasang mempelai ni berkekalan hingga ke hujung nyawa. Aaminn....insya ALLAH.


Happy Birthday To Me~


Happy birthday to me! 2 Mei genaplah umur aku 22 tahun. Opss! Perasaan muda lak. Maaf. 26 tahun. There were so many things happened in my life...good and bad, sweet and bitter, happy and sad...and nothing could heal all the sorrows I had before. Apapun, aku bersyukur sangat-sangat...oleh kerana pengalaman yang aku lalui, aku berjaya berdiri di tahap ni. Sesungguhnya, bukanlah mudah!

Thanks to my good buddies, yang aku kenal lebih dari 10 tahun. Tak sangka la sudi belanja dinner on my birthday. So sweet la both of u babe! Hehe~


 With Cik Liyana~

With Cik Linda~

Sejujurnya aku tak dapat apa-apa hadiah masa hari lahir aku. Cuma ucapan-ucapan birthday penuh di wall FB aku. Cecah ratus jugalah, appreciate sangat! (^^,) Tapi...aku dapat something in June! Unexpected!

Blackburn Rovers jersey + Crocodile watch! Present from beloved persons!
Love u all...mmmuahhhh!!

#notakaki: Hanya doa meniti usia baru. Berharap perkara baik yang dimiliki pada hari ni berkekalan.


Tribute To Rock Legend~

Huiyoooo...lamanya aku tak hapdet blog! Ni gara-gara external hard disk aku yang tak boleh di-akses la ni. Virus punya hal, beratus-ratus gambar aku baru dan lama tak dapat diselamatkan. Ralat betul bila teringat. Baik pakai pendrive je. Hampeh~

Nak recall aktiviti pada 1 Mei lepas, berlokasi di Dewan Auditorium MPAJ. Rock gathering bersama kenalan FB yang tegar dengan minat kepada muzik rock ni. Aku? In frankly speaking, am just a follower. Bila free, aku join la. Hehe. :-P Tribute To Rock Legend bersama band + pemuzik, wajah baru dan lama bersatu atas pentas. Antara yang sempat jumpa di sana -- Hassan Babylon, Burn Crossfire, Man Junction, Joey BPR, Cha'a Def Gab See dan lain-lain.

Peristiwa pada malam sebelum nak ke MPAJ tu -- hari hujan! Aku ni dah la rabun malam, kena drive dalam hujan pulak tu. Disebabkan tu la aku terpisah dari 2 lagi kereta kawan yang konvoi sama. Memang tertekan gila masa tu. Huarghhhhh!!! (lebih kurang macam ni la tension-nya) :-P

Lepak minum sat sementara tunggu kereta lagi satu sampai~


Bersama kawan-kawan yang hadir~ *photo from Juna*

Masa show break~ *photo from Juna*


Sempat bergambar kenangan bersama brader Joe~ *photo from Juna*


Poster show!

Gambar-gambar lain ada di album FB. Mujurlah aku dah upload dulu kat sana, sebelum external hard disk aku buat perangai. By the way, cuma satu benda je yang aku tak berapa berkenan masa show tu berlangsung. Sound effect tak berapa sedap di telinga. Rasa macam nyanyi terpekik-pekik je masing-masing. Asal boleh je. Bingit telinga. Aku tak pasti keadaan dewan MPAJ tu ke atau faktor-faktor lain yang jadi punca keadaan sound yang tak berapa smooth masa tu. Dan...dan...aku tak nak komen lebih-lebih memandangkan show ni dah lama berlalu, cuma sekarang aku baru nak update. Cuma aku harap...Tribute To Rock Legend Part 2 will be much better than the first one. We'll see. Apapun, gorengan Mad Noh Hendrix malam tu memang ditunggu-tunggu.